Teherhordó elemek biztonsága

 A drótkötél 1834-es feltalálása előtt a láncok voltak a leggyakoribb emelőeszközök. A láncoknak azonban van egy súlyos hátrányuk: a láncok a teherhordó elemek soros kapcsolása. Ha csak egyetlen láncszem eltörik (1. ábra), az egész rendszer meghibásodik, és a teher lezuhan.

A drótkötelek a teherhordó elemek párhuzamos kapcsolása. Ha egy drótkötél egy eleme eltörik, a kötél szakítószilárdsága általában kevesebb, mint 1%-kal csökken (2. ábra), és ez a gyengülés is csak egy rövid kötélszakaszra vonatkozik.

A drótkötél a teherhordó elemek többszörösen redundáns rendszere. Egy redundáns rendszerben az elemek, amelyek a rendszer működése szempontjából fontosak, legalább kétszeresen vannak jelen. Így például a testünk a hallás és a látás tekintetében redundáns. Ha az egyik szemünkön elveszítjük a látásunkat, akkor is látunk. És ha az egyik fülünkre megsüketülünk, akkor is hallunk.

Ha egy drótkötélben egy drót eltörik, még mindig körülbelül 250 másik drót van, amely képes a terhet hordozni.

1. ábra: A lánc. Egy elem törése az egész rendszer meghibásodásához vezet.

2. ábra: A drótkötél. Egy elem törése gyakorlatilag nincs hatással.


Probléma: Belső drótszakadások

Egy vizuális kötélvizsgálat során csak a drótkötél külső drótjainak állapota vizsgálható. A drótkötél külső drótjainak fémkeresztmetszete azonban csak a drótkötél teljes fémkeresztmetszetének 40%-át teszi ki, és ezeknek a külső drótoknak a hosszának csak a fele látható (3. ábra).


3. ábra: A fémkeresztmetszetnek csak 20%-a (szürkén jelölve) vizsgálható vizuálisan.

Ez azt jelenti, hogy egy vizuális drótkötél-ellenőrzés során csak a drótkötél fémkeresztmetszetének 20%-ának állapotát tudjuk megítélni. A fennmaradó, nem látható 80%-os fémkeresztmetszet tekintetében csak reménykedhetünk, hogy rendben van.

Vizuális drótkötél-ellenőrzés = 20% tudás + 80% remény

Sajnos viszonylag gyakran előfordul, hogy a látható 20%-os fémkeresztmetszet jó állapotban van, miközben a drótkötél láthatatlan részében nagyszámú drótszakadás rejtőzik. A belső, de külső drótszakadásokkal nem rendelkező drótkötelek nagyon veszélyesek, ezért van terhelési próbára feltétlenül szükség!