Drótkötél ellenőrzés

 Miért kell ellenőrizni a drótkötelet? 

A drótkötél korlátozott élettartamú használati cikk. A drótkötél számos tulajdonsága megváltozik a használat során. Például a szakítószilárdsága kezdetben enyhén növekszik a futási idő növekedésével, majd gyorsan csökken a maximum túllépése után. 

A szakítóerő kezdeti növekedése a kötélben kialakuló ülepedési hatások eredménye, amelyek a drótkötélben egyenletesebb terheléseloszláshoz vezetnek. A szakítószilárdság ezt követő csökkenése a kopás és korrózió következtében egyre nagyobb fémkeresztmetszet-veszteséggel, a huzalszakadások előfordulásával és a drótkötél szerkezeti változásával magyarázható. 

Egy láncban, amely a teherhordó elemek soros összekapcsolását jelenti, egyetlen elem törése az emelőszerkezet teljes meghibásodásához vezet. A drótkötélben azonban a teherhordó elemek párhuzamosan kapcsolódnak. A drótkötél ezért még nagyszámú huzalszakadás után is biztonságos lehet.

Mikor kell ellenőrizni a drótkötelet? 

Javasolt a drótkötelek és a kötélvégrögzítések napi szemrevételezéses ellenőrzését elvégezni bármilyen sérülés szempontjából.

 A drótköteleket rendszeres időközönként szakképzett szakembernek is ellenőriznie kell, hogy megbizonyosodjon arról, hogy biztonságos működési állapotban vannak. Szabvány szerint a vizsgálatok közötti időintervallumot úgy kell meghatározni, hogy „időben észlelhető legyen a károsodás. 

Rendkívüli igénybevétel vagy láthatatlan sérülés gyanúja esetén az időintervallumot le kell rövidíteni. Ezen túlmenően ilyen vizsgálatot el kell végezni hosszú állásidő utáni üzembe helyezéskor, minden egyes üzembe helyezés előtt a helyváltoztatás miatt leszerelt emelőberendezések új munkahelyén, valamint minden olyan baleset vagy kár után, amely kötélhajtással kapcsolatban történt.

A kötéltárcsákat, kábeldobokat és kiegyenlítő görgőket ellenőrizni kell „ha szükséges, de legalább évente egyszer és minden új drótkötél beszerelésekor”. 

A kötélhajtás rendszeres ellenőrzése kétféleképpen szolgálja a kezelő biztonságát: Először is, csökken a balesetveszély. Ha azonban egy szerencsétlen egybeesés miatt kár keletkezik, a rendszeres ellenőrzésből származó hiánytalan dokumentumok segítenek visszautasítani a gondatlanság vádjait. 

A leselejtezési kritériumok áttekintése 

A drótkötelet le kell selejtezni, ha az alábbi kritériumok közül egy vagy több teljesül: 

1. Selejtezési kritérium: drótszakadás 

A megengedett huzalszakadási szám elérésekor vagy túllépése esetén a drótkötelet ki kell vonni a használatból. Ha huzalszakadás gócok vagy törött pászmák fordulnak elő, a drótkötelet szintén le kell selejtezni. 

2. Eldobási kritérium: átmérőcsökkenés 

A drótkötelet le kell selejtezni, ha az átmérője a névleges mérethez képest hosszabb szakaszokon 15%-kal vagy annál nagyobb mértékben csökkent szerkezeti változások miatt. 

3. Selejtezési kritérium: korrózió 

A drótkötelet le kell selejtezni, ha teherbíró képessége vagy üzemi szilárdsága a korrózió miatt túlságosan lecsökkent. Ilyenkor a drótkötelet a névleges mérethez képest 10%-os átmérőcsökkentéssel is le kell selejtezni, még akkor is, ha nem találunk huzalszakadást. 

4. Selejtezési kritérium: kopás 

A drótkötelet le kell selejtezni, ha annak statikus szakítószilárdsága vagy üzemi szilárdsága túlságosan lecsökkent fémes kopás következtében. Ilyenkor a drótkötelet a névleges mérethez képest 10%-os átmérőcsökkentéssel is le kell selejtezni, még akkor is, ha nem találunk huzalszakadást. 

5. Eldobási kritérium: Kötél deformációk 

a) Dugóhúzó-szerű alakváltozások. A drótkötelet le kell selejtezni, ha a legkedvezőtlenebb ponton a dugóhúzó-szerű deformáció hullám magassága eléri a kötélátmérő 1/3-át (3. ábra). 

                                             

           

          b) Kikosarasodás.

Ha kosárképződés történik a drótkötelet le kell selejtezni. 



 c) Hurokképződmények. Ha a huzalokban hurkok kialakulása miatt jelentős változások

következnek be a kötélszerkezetben, akkor a drótkötelet le kell selejtezni.




d) Drótlazulás. Ha a drót rozsda vagy kopás miatt meglazult, egy drótkötelet el kell távolítani. Ha az ok más, akkor annak következményei a döntőek az eltávolítás szempontjából. 

 

e) Csomóképződés. Ha súlyos csomók képződnek (helyi megvastagodások képződnek a kötélben), a drótkötelet el kell távolítani. 

 

f) Elvékonyodás. Az erősen beszűkült drótköteleket el kell távolítani.

                                                   

 

g) Hullámos alakváltozások. Azokat a drótköteleket, amelyek maradandó deformációt szenvedtek, mert egy élen áthúzták, le kell selejtezni.

 

h) Csomó. A megcsavarodott drótköteleket (összehúzott kötélhurok) el kell távolítani. 


 

 

i)   Éles hajlítás. Az erős külső hatások miatt meggörbült drótköteleket ki kell dobni. 

 

j) Hőnek való kitettség. A túlzott hőhatásnak kitett drótköteleket el kell távolítani.