Seklik biztonsági követelményei

Már egy korábbi írásban foglalkoztunk egyszer a seklik biztonsági követelményeivel, de továbbra is bizonytalanságokat tapasztalunk a helyes használatukat illetően. Ezért összeállítottunk egy ismertetőt azoknak, akik meg szeretnének felelni az előírásoknak és nem kívánják kockáztatni munkatársaik és értéktárgyaik épségét, biztonságát.

Mindenekelőtt fontos tisztázni, hogy az általános emelési célokra használható sekli olyan alkatrész (teherfelvevő eszköz), mely nem az emelőgép része, hanem a gép és a teher közé vagy a terhen helyezik el a teher csatlakoztatása céljából és Magyarországon az MSZ EN 13889:2003+A1:2009 jelű szabvány határozza meg a gyártásukra és használatukra vonatkozó biztonsági követelményeket.

Nem szabványos sekliket csak kikötésre, feszítésre szabad használni, mert ezek anyagminősége és kialakítása nem garantálják az emelési munkálatok során fellépő dinamikus igénybevételek esetén a megfelelő biztonságot.

Amikor emberélet vagy nagy értékű áru kerülhet veszélyeztetésre és egyébként drága pénzen beszerzett emelőgépekkel dolgozunk, felelőtlenség egy nem megfelelő sekli használatával spórolni, mert ezzel az egész emelési láncolat biztonságát kockáztatjuk.

Néhány további tanács a helyes használathoz:

·       a csapot mindig hajtsuk be teljesen és kézi erővel feszítsük meg. Amennyiben a csap feje nem fekszik fel teljesen, ill. a csap menetes része nem tekerhető be teljesen a fogadó részbe, a seklit tilos tovább használni. A terhelés hatásvonala mindig essen egybe a sekli középtengelyével, a névleges terhelhetőség eléréséhez:

 



·       Oldalirányú terhelést lehetőség szerint kerüljük el, mert a seklik nem erre az erőhatásra lettek kialakítva. Ha ez nem elkerülhető, a megengedett terhelést az alábbiak szerint kell csökkenteni:

 



·       Ha a sekli a lenti képen mutatott elrendezésben kerül használatra, mindig a csaphoz csatlakoztassuk az emelőgép horgát és az omega testhez a köteleket. Az ágak közti szög nem lehet nagyobb 120° -nál. Féloldalas emelés elkerülése érdekében használjuk távtartó alátéteket a sekli csapján.

 



 

 

·       Kerüljük el azon helyzeteket, amikor a kötél elmozdulhat a sekli csapja felett. Ilyenkor a csap kitekeredhet. Ha ez nem elkerülhető, ill. a terhet hosszabb ideig felfüggesztve hagyjuk, mindig használjunk biztonsági seklit: pl. PSOB vagy PSNB típusok.

 



 

H-ITB Emelőgép Szakszolgálat