Az időszakos vizsgálatok eredményeinek megőrzése

 A vizsgálati eredmények emelőgép kiselejtezésig való megőrzésének szabályozása


47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szerint:

3.3. az emelőgép a teherfüggesztő eszköz minden, az e szabályzatban, illetőleg a nemzeti szabványok szerinti okmányát az emelőgép, illetőleg a teherfüggesztő eszköz kiselejtezéséig köteles megőrizni különösen:

  • az időszakos vizsgálatok eredményeit, dokumentálását,- a karbantartási munkák, a fődarab-, a kötél-, a horog- és a lánccserék előírás szerinti bizonylatait, tanúsítványait, emelőgép naplóit,
  • az egyműbizonylatú teherfüggesztő eszközök bizonylatait;
  • szerelői nyilatkozatot;

Továbbá: 

 Mivel a munkavállaló a munkahelyi balesetet követően 5 éven belül élhet kártételi igényével, perdöntőek lehetnek a baleset előtti 5 éves ciklusban keletkezett dokumentumok, feljegyzések.

A dokumentumok megőrzési idejét az emelőgépek ügyrend-ben célszerű a mindenkori jogszabályi előírások szerint szabályozni!


Azoknál a szervezeteknél, ahol nagyszámú emelőgépet üzemeltetnek és sok függesztéket használnak, gondot jelent mennyiségi voltuk miatt az üzemeltetési dokumentációnak az emelőgép, teherfüggesztő elem selejtezésig való megőrzése.
A számítástechnikai eszközök fejlődésnek következményeként a dokumentáció digitális formában való megőrzése egyszerűen biztosítható. Ilyenkor azonban igazolni kell a számítástechnikai rendszer biztonságát, a dokumentumok változatlan formában való megőrzése érdekébe megtett lépések megfelelőségét.

Ehhez nyújt hathatós segítséget a H-ITB által kínált NFC chip és ETAR rendszer!




H-ITB Emelőgép Szakszolgálat