Gyűrűscsavarok és gyűrűsanyák törvényi előírásai

 A 2006/42/EK gépek irányelv értelmében a gyűrűscsavarok és a gyűrűsanyák teherfelvevő elemnek számítanak és ennek megfelelő biztonsági követelmények vonatkoznak rájuk.

A DIN 580 gyűrűscsavarok hosszú hagyománnyal rendelkeznek nagy terhek tartós és megbízható rögzítésénél. Maga a szabvány 1972-ben jelent meg először és azóta több változtatáson ment keresztül.

A gépek előírásból fakadóan a DIN 580 gyűrűscsavarokat CE megfelelőségi jelöléssel kell ellátni.

A DIN 580:2003-08 szabvány módosítás szabályozta a gyűrűscsavarokon található feliratok tartalmát:

·        CE jelölés

·        Gyártó jele

·        Anyagminőség megjelölés (úgy, mint C15E – gyűrűscsavar acélból, alumínium ötvözettel)

Ezen felül a legtöbb gyártó megadja a menet méretét is. Mindenesetre egy a felhasználó számára lényeges adat a legutóbbi időkig továbbra is hiányzott. A csavar teherbírása ugyanis csak a szabványlapokról volt kiolvasható. Ezen a helyzeten változtatott a ma érvényes DIN 580:2010-09 szabvány, amely szerint a gyűrűscsavaron kötelező megadni a tengelyirányú terhelhetőséget egy nyíl kíséretében, mely a megengedett terhelés irányát jelöli.

 Természetesen ettől eltérő irányú terhelés esetén figyelembe kell venni a szokásos csökkentő tényezőket. Továbbá DIN 580 szerinti gyűrűscsavar 45°-nál nagyobb szögben nem terhelhető.

A terhelhetőség alakulását a húzóerő függvényében az alábbi példa demonstrálja:

 DIN 580 M20 C15E gyűrűscsavar:


1200 kg/gyűrűscsavar

           860 kg/gyűrűscsavar

                   600 kg/gyűrűscsavar


Az új szabvány ugyan tisztázta a terhelhetőség kérdését, de a DIN 580 gyűrűscsavar alapvető problémájára nem adott megoldást. Mivel szabvány szerint a gyűrűscsavart teljes mértékig be kell a menetbe tekerni, ezért a betekert gyűrűscsavar síkja mindig esetleges lesz. Tehát terhelési irányba fordítása elvileg sem lehetséges és mivel a csavar síkjától eltérő terhelés nem megengedett, ezért több ágú függesztékkel való emeléshez a DIN 580 sz. gyűrűscsavar korrekt módon nem használható!


Emelési feladatokra szélesebb körben használhatóak a nagyszilárdságú gyűrűscsavarok, valamint menetes forgószemek