Seklik biztonságos használata

 A sekli (kevésbé ismert magyar néven: félszem) egy olyan oldható kötést biztosító eszköz, mely több célra is felhasználható. 

Az általános emelési célokra használható, minősített, nagyszilárdságú sekli olyan alkatrész (teherfelvevő eszköz), mely nem az emelőgép része, hanem a gép és a teher közé vagy a terhen helyezik el a teher csatlakoztatása céljából. Alapvető kialakítási követelményeit és használati szabályait az EN 13889 szabvány határozza. Régebbi, már visszavont szabványok a sekli összes méretét leszabályozták, a ma érvényben lévő a teherbírás szerint csoprtosítva általában maximum ill. minimum méreteket ír elő és csak néhány méretet határoz meg konkrétan. Mint teherfelvevő eszköz ezen seklik biztonsági követelményeit és megfelelőségének tanúsítását a 16/2008. (VIII.30.) NFGM rendelet írja elő: tehát kötelezően:

  • CE jelzéssel kell ellátni
  • EK megfelelőségi nyilatkozat alapján szabad használatba venni
Nem emelési célokra - un. kereskedelmi sekli - lehet CE jelölés nélküli, nem szabványos kapcsoló elemeket használni. Ezek jellemzően kikötés, feszítés, stb. de semmiképpen nem olyan ipari emelési feladat, ahol ember élet vagy nagy értékű áru kerülhet veszélyeztetésre.

Nehezíti az üzemeltetők eligazodását a helyes használatról, hogy Magyarországon elterjedt szokás a nem EN 13889 szabványnak megfelelő seklik emelési célokra való használata és sokan nincsenek tisztában a veszélyekkel. (a nem megfelelő anyagminőség, mikrorepedések, deformációk miatt => dinamikus hatások esetén katasztrofális következmények).
Sajnos a CE jelű seklik sem feltétlen garantálják a megfelelőséget ( az utóbbi években több hír volt az EU-ba importált hamis seklikről, amelyeken CE jelzés szerepelt, de csak a vevő megtévesztése érdekében, mert a gyártó, amikor felelőségre vonták úgy nyilatkozott, hogy ez csupán a "China Engineering" rövidítése...)

Javasoljuk ezért, hogy csak olyan seklit használjanak emelési célokra, mely a CE jelzésen kívül rendelkezik egy megbízható gyártó által kiállított EK megfelelőségi nyilatkozattal!

Rendkivül sajnálatos, hogy egyes cégek sajnálják a pénzt minőségi termékek vásárlására, amely pedig emberéletet menthet.