Üzembe helyezés

 

Üzembe helyezés

Érvényességi cimke

47/1999. (VIII. 4.) GM rendelet /EBSZ/ 7.1.1. pontja szerint az emelőgép üzembe helyezésének feltétele a munkavédelmi üzembe helyezés. 

A Mvt. 21. § (1) meghatározása szerint az üzemeltető munkáltató a veszélyes létesítmény, munkahely, munkaeszköz, technológia üzemeltetését írásban elrendeli.
Az üzemeltetés írásban való elrendelését az üzemeltető munkáltató egy munkavédelmi szempontú előzetes vizsgálat pozitív eredménye alapján teheti meg.

Vizsgálat nélkül nem lehet meggyőződni, hogy az emelőgép, illetve a vele megvalósított emelési technológia megfelel-e az egészséget nem veszélyeztető munkavégzéshez szükséges tárgyi, személyi, szervezési, munkakörnyezeti feltételeknek, valamint, hogy teljesíti-e a MvT 18. § (1) bekezdése szerinti követelményeket? Vizsgálni kell az emelőgép kölcsönhatását a munkakörnyezettel, ezért ez munkavédelmi szaktevékenységnek minősül.

A rendelkezésre álló vizsgálati szabvány 2011 óta az MSZ 6726-1:2011 Emelőgépek rendeltetésszerű használatra való alkalmasságának ellenőrzése: 1. rész: Általános előírások.

Az üzemeltető munkáltató feladata az emelőgépek rendeltetésszerű használatra való alkalmasságának ellenőrzése után az emelőgép üzemeltetését írásban elrendelni és emelőgépenként, egyedileg kezelhető kísérődokumentációkat elkészíteni, amely tartalmazza az emelőgép azonosító adatait, főbb műszaki jellemzőit, az üzemvitellel kapcsolatos adatokat, valamint alkalmas az időszakos vizsgálatok, a javítások, a fődarabcserék és működési idő (üzemóra) nyilvántartására.

Ez a gépi hajtású emelőgépeknél az MSZ 9725:2018 szerinti darukönyv, míg az egyéb emelőgépeknél, valamint a kézi hajtású emelőgépeknél elegendő olyan nyilvántartási karton felfektetése, amelyen az időszakos vizsgálatok feljegyezhetők. 

A kísérődokumentáció nem helyettesíti a munkavédelmi vizsgálat, az üzembehelyezési, használatbavételi engedély, a Gépkönyv (MSZ 19175/2, -3, -4,) és az Emelőgép napló meglétét és érvényességét. 

Hogyan segíti az ETAR a fenti kötelezettségek elvégzését?

Az üzembe helyezési eljárás tényét rögzíteni kell és jelölni kell az eszközön is. 

  • néhány gombnyomással minden eszközhöz üzemeltetést elrendelő egy jegyzőkönyvet tud készíteni, ahol a következő időszakos vizsgálat időpontja is megadható
  • így az ETAR chip kiolvasásával felhasználó azonnal ellenőrizheti telefonján, hogy az adott eszköz szabályosan használható-e?
  • emellett az adattáblán érvényességi cimkét  kell elhelyezni, amely szintén alkalmas az érvényesség jelölésére
  • gépi hajtású emelőgépek üzembe helyezésekor az ETAR_EN az üzemviteli dokumentáció és emelőgép napló lefektetését és vezetését teszi könnyen elvégezhetővé